Het Martin Walop toernooi om het open NK Fischer Random Chess 2011


Grootmeester Dennis de Vreugt heeft het Martin Walop toernooi om het Open Nederlands Kampioenschap Fischer Random Chess 2011 gewonnen met de perfecte score: 7 punten uit 7 partijen. In een veld met een record aantal deelnemers van 51 waaronder alle voorgaande kampioenen (Yasser Seirawan 2004 en 2009, Erik van den Doel 2005, Hans Willem Cappel 2006, Manuel Bosboom 2007 en Dimitri Reinderman 2011) slaagde de kampioen van 2008 er in om al zijn partijen winnend af te sluiten.

De tweede plaats was, met 6 punten, voor de kampioen van 2007, Manuel Bosboom, terwijl een andere oud-kampioen, Yasser Seirawan, samen met Robert Ris beslag wist te leggen op de vierde plaats met 5,5 punt.

Op de laatste druilerige zaterdagochtend in mei verzamelden zich in Café Batavia 1920 - vlakbij Amsterdam CS - 51 schakers, min of meer uitgeslapen. De toestroom was dit jaar onverwacht groot: een kwart meer dan vorig jaar, zodat de speelzaal haar grenzen moest opzoeken. Wedstrijdleider was als vanouds Joost Jansen, die geen enkele harde noot te kraken had.

Na de gebruikelijke rustige start van de favorieten stonden in de vierde ronde de eerste onderlinge duels op het programma. Reinderman en De Vreugt deden goede zaken door respectievelijk Van den Doel en Bosboom te verslaan; Ris wist een plus-remise te behalen tegen Seirawan.

In de vijfde ronde won De Vreugt het duel der koplopers tegen Reinderman en stond daarmee voor het eerst alleen bovenaan. Hij wist in de zesde ronde ook Ris aan zijn zegekar te binden. De andere kanshebbers hadden verder keurig hun plicht gedaan, zodat met het ingaan van de laatste ronde de stand als volgt was:
1 De Vreugt 6 uit 6
2 Seirawan 5,5 uit 6
3-5 Bosboom, Reinderman en Van den Doel 5 uit 6

Overzicht van de speelzaal tijdens de laatste ronde

Met in de laatste ronde de duels Seirawan-De Vreugt en Bosboom-Reinderman op de rol leek een spectaculaire ontknoping aanstaande. Duidelijk was al wel dat de winnaar van dit jaar op bord 1 speelde. Echter: een vingerfout van Seirawan op de zesde zet - met stukverlies tot gevolg - haalde de spanning op het eerste bord weg. Al bleef wit nog lang tegenspartelen, aan het eindresultaat hoefde niet meer getwijfeld te worden. Bosboom won knap van Reinderman in een heel wat langer durend gevecht, terwijl Van den Doel verloor van Ris.


De winnaar wordt gefeliciteerd door runner-up Manuel Bosboom
Eindstand:
1 Dennis de Vreugt 7 uit 7
2 Manuel Bosboom 6 uit 7
3 en 4 Yasser Seirawan en Robert Ris 5,5 uit 7
De 5e tot en met 8e plaats werd gedeeld door Dimitri Reinderman, Daan Zult, Erik van den Doel en Hans-Willem Capel met 5 uit 7.

De ratingprijs onder 2000 ging naar Yehuda Pelter die ook 5 punten had gescoord.

Met een remise tegen Paul van Haastert in de laatste ronde veroverde Monique van de Griendt de damesprijs met een score van 4 uit 7.

Drie concurenten voor de damesprijs met uiterst links de uiteindelijke winnaar


Beginstellingen:
Ronde 1 : TPKPLTDL Ronde 5 : PDTKTLLP
Ronde 2 : TLPPKTLD Ronde 6 : LLTKDTPP
Ronde 3 : LTKPDLTP Ronde 7 : TDLLPPKT
Ronde 4 : DTLPKPTL

Op de achtergrond strijden Thomas en Kees om beste organisator te worden

De gedetailleerde uitslagen:
De volledige uitslag
De eerste ronde
De tweede ronde
De derde ronde
De vierde ronde
De vijfde ronde
De zesde ronde
De zevende ronde