Het Martin Walop toernooi om het open NK Fischer Random Chess 2012


Aran Köhler heeft verrassend het zeer sterk bezette Martin Walop toernooi om het Open Nederlands Kampioenschap Fischer Random Chess 2012 gewonnen met een score van 6 punten uit 7 partijen. In een veld met maar liefst 4 grootmeesters en veel voorgaande kampioenen (Erik van den Doel 2005, Manuel Bosboom 2007 Dennis de Vreugt 2008/2011 en Dimitri Reinderman 2010) slaagde hij door in de laatste ronde koploper Piet Peelen onderuit te halen.

Met evenveel punten en weerstandspunten - maar een half Sonnenborn-Berger puntje minder - legden titelverdediger Dennis de Vreugt en Stefan Kuipers beslag op de plaatsen 2 en 3. Piet Peelen werd ongedeeld vierde met 5,5 punt, gevolgd door een grote groep op 5 punten: Erik van den Doel, Frans Erwich, Hans Böhm, Manuel Bosboom, Zhaoqin Peng en beste Fischer Zetter Bram van Dijk.

Op de zeer zonnige Pinksterzaterdagochtend verzamelden zich in Café Batavia 1920 - vlakbij Amsterdam CS - 48 schakers, min of meer uitgeslapen. Een van de potentiële deelnemers - wiens naam we met de mantel der liefde zullen bedekken - was helaas afgevallen. Hij verwachtte namelijk - terecht naar bleek - dat een potentieel zeer gezellige uitgaansavond op vrijdag wel eens roet in het eten kon gooien! De toestroom was bijna even groot als in het topjaar 2011: 48 deelnemers. Met een record aantal van 13 titelhouders: 4 grootmeesters, 4 meesters en 5 FIDE-meesters. Dat ondanks de concurrentie van het mooie weer en diverse andere toernooien. Wedstrijdleider was als vanouds Joost Jansen, die geen enkele harde noot te kraken had. Tenzij dan de Hen-party, die even het speellokaal aandeed!
Na de gebruikelijke rustige start van de favorieten stonden in de derde ronde al de eerste onderlinge duels op het programma. Reinderman en Peelen deden goede zaken door respectievelijk Bosboom en De Vreugt te verslaan. Peelen pakte in de vierde ronde zijn tweede grootmeester – Reinderman. Köhler bleef boven tegen Kuipers en Van den Doel wees Peng terug. Op een halfje achterstand had zich inmiddels keurig Hans Böhm genesteld.
De vijfde ronde verliep dramatisch. Böhm en Peelen deelden dan wel het punt, Van den Doel ontsnapte vanuit slechte stand tegen Köhler en Reinderman moest zijn tweede opeenvolgende nederlaag slikken tegen Van Assendelft.
Daarmee was de toon voor de zesde ronde gezet: alleen met winst kon men nog in aanmerking komen voor de topprijzen. Dat was te merken: na harde strijd zette Peelen Van den Doel aan de kant, De Vreugt was te sterk voor Böhm, Bosboom versloeg Erwich en Köhler herstelde zich door Van Assendelft terug te wijzen.


Aran Kohler, de uiteindelijke kampioen, in actie tijdens de eerste ronde

Met het ingaan van de laatste ronde was de stand daardoor zeldzaam spannend:
1 Peelen 5,5 uit 6
2-5 Kuijpers, Van den Doel, Köhler, De Vreugt en Bosboom 5 uit 6
Iedereen kon nog kampioen worden gezien, zeker gezien de volgende indeling:
· Bord 1: Köhler - Peelen
· Bord 2: Van den Doel - De Vreugt
· Bord 3: Kuipers - Bosboom
De ontknoping die volgde was bijzonder spectaculair. In het onderlinge GM duel was De Vreugt de sterkste na een zeer goede partij. Daarmee stond hij op zes punten. Natuurlijk wel wachten wie erin zou slagen om langszij te komen. De eerste die daarin slaagde was Stefan Kuipers, die daarmee een zeer sterk debuut voltooide.
Dramatisch waren de ontwikkelingen op het topbord. Na een zeer ingewikkelde opening miste zwart de beste voorzetting en verzeilde in een drie-rijen systeem. Dat behandelde wit duidelijk beter en toen een witte pion op g6 verscheen was het de toeschouwers duidelijk dat drie spelers op 6 punten zouden eindigen.


Dennis de Vreugt, de regerend kampioen, in de eerste ronde


Zhaoqin Peng had in de eerste ronde de nodige moeite met de Ierse veteraan Dennis Dempsey

Toen mocht de computer zijn rekenkunst laten zien en bleek dat Aran Köhler op een half Sonnenborn-Berger puntje de beste was:

Eindstand:
1 Aran Köhler 6 uit 7 (32 weerstandspunten, Sonnenborn-Berger 27)
2 Dennis de Vreugt 6 uit 7 (32 weerstandspunten, Sonnenborn-Berger 26,5)
3 Stefan Kuipers 6 uit 7 (32 weerstandspunten, Sonnenborn-Berger 26)
4 Piet Peelen 5,5 uit 7

De 5e tot en met 10e plaats werd gedeeld door Erik van den Doel, Frans Erwich, Hans Böhm, Manuel Bosboom, Zhaoqin Peng en beste Fischer Zetter Bram van Dijk, met 5 uit 7. De ratingprijs onder 2000 ging naar Alexander Kretzschmar met een score van 4,5 uit 7. De damesprijs ging naar Zhaoqin Peng met een score van 5 uit 7

Beginstellingen:
1. PDTKPTLL
2. PLTKLDTP
3. DPLTKTPL
4. TKPTPDLL
5. PPTLKDLT
6. LLTKPPTD
7. LPTLDPKT


De benedenzaal in de eerste ronde

De gedetailleerde uitslagen:
De volledige uitslag
De eerste ronde
De tweede ronde
De derde ronde
De vierde ronde
De vijfde ronde
De zesde ronde
De zevende ronde


Onder toeziend oog van Dennis de Vreugt overhandigt Bram Van Dijk de 1e prijs aan Aran Kohler