Guernsey 2003

Van 19 t/m 25 oktober werd op Guernsey het 29e International Festival of Chess georganiseerd. De traditionele afvaardiging van FischerZ bestond dit jaar slechts uit uw verslaggever. Gelukkig hoefde ik de verre, en soms barre, reis niet helemaal alleen te ondernemen want ik was samen met Marike Dokter(ENPS) en Jop Dekker(De Raadsheer).

Bij aankomst op Guernsey troffen wij weer veel oude bekenden waarvan sommigen aan bijna alle 28 voorgaande toernooien hebben meegedaan. De nederlander Jan Havenaar en de duitser Rudiger von Saldern hebben beide ondertussen al 28 keer meegedaan. Kevin Thurlow uit Engeland en Eric Palmer van Guernsey zelf hebben één of twee keer minder meegedaan. Ook Allan Gravett uit Gibraltar en Steve Murray uit Schotland hebben elk de verre reis naar Guernsey al tientallen malen gemaakt. John Bisson, de ondertussen hoogbejaarde organisator van het eerste uur, doet zelf niet meer mee maar is gelukkig nog wel altijd aanwezig.


Overzicht schaakzaal bij aanvang van de 1e ronde


GM Tiger Hillarp Person demonstreert de partij die de schoonheidsprijs kreeg (stelling na 19. ... b5)

Er waren deze keer van te voren vier duidelijke kanshebbers voor de eerste prijs: IGM Tiger Hillarp-Persson uit Zweden, IM Andrew Webster uit Engeland, IM Robert Bellin uit Engeland en IM Robert Gwaze uit Zimbabwe. Robert Gwaze is de eerste bordspeler van het schaakolympiade team van Zimbabwe. Hij won in Bled de medaille voor de beste eerste bordspeler. De Schoonheidsprijs werd dit jaar gewonnen door de britse junior Krunal Kahar met de navolgende fraaie partij tegen Robert Gwaze:

Kahar,K - Gwaze,R
1.Pf3 Pf6 2.b3 d5 3.e3 Pbd7 4.Lb2 e6 5.Le2 Ld6 6.d4 0–0 7.0–0 a5 8.a4 c6 9.Pbd2 Dc7 10.c4 Db8 11.Dc2 Te8 12.Ld3 h6 13.Tae1 Lb4 14.Te2 dxc4 15.Pxc4 Pd5 16.Pfe5 P7f6 17.f4 Le7 18.Dd1 Pb4 19.Lb1 b5 20.g4 bxc4 21.g5 Kf8 22.Tg2 Pbd5 23.bxc4 Pxe3 24.gxf6 Pxd1 25.Txg7 (
25....Lxf6, 26.Txf7+ Kg8, 27.Lh7+ Kh8, 28.Pg6 mat) 1–0

Bij het ingaan van de laatste ronde stonden op de derde plaats vier spelers met 4,5 uit 6: Andrew Webster, Robert Bellin, Clive Wismayer en M. van Herck. Tot groot ongenoegen van Robert Bellin werd hij voor de laatste ronde gekoppeld aan Andrew Webster. Pas nadat de wedstrijdleider met het handboek in de hand zwart op wit kon aantonen dat dit correct was kon de partij 20 minuten te laat van start gaan. Uiteindelijk werd het toernooi met 6 uit 7 gewonnen door grootmeester Tiger Hillarp-Persson. Met 5,5 uit 7 ging de gedeelde tweede plaats naar de engelse jeugdspeler Krunal Kahar, de Robert Bellin en de belg M. van Herck.

Ik eindigde met 3,5 uit 7 zoals gebruikelijk in de grijze middenmoot. Vanaf de tweede ronde leek het toernooi voor mij echter meer op een match tegen de engelse junioren:
2e ronde: Kees – Krunal Kahar: ½-½
3e ronde: Kees – Tom Pym 0-1
4e ronde: Daniel Hall – Kees: 0-1
7e ronde: Kees – Tom Eckersley Waites: 0-1
Waarmee de engels junioren deze match met 2,5 tegen 1,5 hebben gewonnen.


De 3e ronde: achter Ballon bevindt zich Tom Pym


Is Marike de openingstheorie nog aan het bestuderen?

Vorig jaar waren bijna alle lokale spelers afwezig omdat ze deelnamen aan de schaakolympiade in Bled. Maar dit jaar mengde de lokale sterren zich ook weer in de strijd. Verrassend was het sterke optreden van John Cummins. Onder andere dankzij een overwinning op Rudiger von Saldern bereikte hij een score van 3,5 uit 7 waarmee hij de hoogst geklasseerde lokale speler werd. Tim Knight trok zich na een mooie overwinning in de eerste ronde terug omdat hij zich volledig wilde concentreren op het "Real Ale Festival".

Marike won de damesprijs in het holliday toernooi. Eigenlijk was ze de tweede dame maar omdat volgens de toernooi reglementen iemand die meerdere prijzen heeft gewonnen alleen de hoogste prijs krijgt ging de gedeelde tweede prijs naar het engelse meisje Maria Walker en de damesprijs naar Marike.

De hoofdprijs in het holliday toernooi ging met 5,5 uit 7 naar de engelsman Cawston die in de laatste ronde koploper en Guernsey veteraan Dave Twitchell versloeg.

Het toernooi valt op Guernsey in de maand oktober altijd samen met twee interessante neven festijnen: Het Real Ale Festival en het Tennerfest.

Het Real Ale Festival is een bierfeest in een lokale pub, de "Cock and Bull". De organisator van het festival en eigenaar van de "Cock and Bull" heeft ontdekt dat de schakers een lucratieve doelgroep vormen. Een nadeel van deze doelgroep is dat ze zich bij sluitingstijd moeilijk laten verwijderen.

In het kader van het Tennerfest bieden de meeste restaurants op Guernsey (en Jersey) een drie gangen menu aan voor 10 pond. Zo hadden wij elke avond een uitgebreid drie gangen menu in de top restaurants van Guernsey voor een redelijke prijs. In combinatie met het traditionele "Full English Breakfast" en de dagelijkse dosis aan pinten heeft dit er wel toe geleid dat ik bij terugkeer vier kilo zwaarder was dan toen ik vertrok.


Uitreiking van de damesprijs van het holliday toernooi


Peter Rowe overhandigt de quiz-price

Zelf had ik natuurlijk geen enkele kans op een normale schaakprijs dus ik kon mij volledig concentreren op het winnen van de prijsvraag. Met veel hulp van anderen heb ik uiteindelijk 49 van de 51 vragen goed beantwoord wat goed was voor een liter Teacher's whiskey. Met dank aan Marike die de meeste vragen heeft beantwoord en ook de broer van Clive Wismayer die wij midden in de nacht opbelden met het verzoek om op te zoeken wie de uitvinder van Monopoly was en Kevin Thurlow die in de bibliotheek uitzocht dat Janowsky ooit vier wereldkampioenen heeft verslagen. Een paar voorbeelden van vragen waar Marike geen enkel probleem mee had zijn:
Hoe kan je 2 bij 11 optellen en 1 als het correcte antwoord krijgen?
Wat is een eenvoudiger weergave van het volgende produkt: (x-a)*(x-b)*(x-c)*...(x-z) ?
If a third of six is three what would half of twenty be?


Kees de Kruif


De veteranenprijs ging naar de heren Ballon en Goldberg


De twee beste lokale spelers


De uitreiking van de gedeelde 2e prijsFoto's ter beschikking gesteld door Jan Havenaar