Guernsey 2002

Opnieuw ging in oktober weer een delegatie van FischerZ naar Guernsey. Bram, PeeWee, Thomas en ik gingen om te schaken terwijl Monique en Jaqueline er een gewone vakantie van maakten. Ons reisgezelschap werd aangevuld met een drietal niet FischerZ-ers: Marieke Dokter(ENPS/Quibus), Jop Dekker(De Raadsheer) en Gerie Opgenhaffen(De Raadsheer én ENPS/Quibus). Ondanks onze jarenlange ervaring met het plannen van reisjes naar Guernsey ging er dit jaar weer van alles mis. Zelf belandde ik op advies van Monique op een veel te dure vlucht met een langdurige tussenstop op Londen Gatwick. Thomas en Jaqueline hadden het beter aangepakt, voor 60 euro pp minder hadden ze een veel snellere directe vlucht vanaf Schiphol. Door onduidelijkheid bij het boeken via internet werd ons gezelschap ook nog eens verdeeld over twee hotels die, binnen de grenzen van het kleine Sint Peter Port, op maximale afstand van elkaar lagen. Thomas, Jaqueline, Marieke en Job zaten in het eerste keus hotel, het Grange Lodge Hotel met een leuke bar en een snookertafel in de kelder. Bram, Monique, PeeWee, Gerie en ik zaten in het Pandorra Hotel waarvan de bar ook lekker lang open bleef. Of PeeWee dat ook lekker vond betwijfel ik want na de eerste nacht flink doorgezakt te hebben ging hij de rest van de week netjes om een uur of elf naar bed. Dat legde hem schaaktechnisch gezien geen windeieren want met 5 uit 7 werd hij onze topscorer en eindigde hij op een gedeelde vijfde plaats. Bram scoorde enigszins teleurstellend 4 punten, Jop behaalde een nette 3,5 punt, Thomas en ik verloren allebei de laatste ronde en bleven zo op 3 punten steken, Gerie had ook geen toptoernooi en moest het doen met één half puntje en een bye en Marieke scoorde in het holiday toernooi netjes 4 punten. De Georgische grootmeester Tamaz Gelashvili eindigde met 6 uit 7 op een ongedeelde eerste plaats.

De crème de la crème van de Guernsey schaakscène kon dit jaar helaas niet meedoen omdat zij allen waren afgevaardigd naar de Schaakolympiade die gelijktijdig in Bled werd gehouden. Peter Rowe, Fred Hamperl, John Cummins, Daniel de Lisle en Paul Curtis behaalden daar een 132e plaats, een half bordpuntje achter Bermuda maar nog wel vóór Rwanda en de Ameri- kaanse Virgin eilanden. Er werden overwinningen behaald op Bermuda en de Amerikaanse Virgin eilanden maar de teleurstelling over de 3-1 nederlaag tegen Jersey in de laatste ronde zal echter groot geweest zijn.

Vergeleken met de terugreis was de heenreis zeer voorspoedig geweest. Op de zondag van onze terugreis stak de zwaarste storm van de afgelopen 10 jaar op. Schiphol, Gatwick en ook het vliegveld van Guernsey werden die dag een verzamelpunt voor gestrande toch-niet-reizigers. Onze vlucht naar Gatwick was uiteraard ook gecancelled. Met de hulp van een allervriendelijkste grondstewardess slaagde ik er nog in om beslag te leggen op de laatste zes lege stoelen op de enige vlucht die die dag nog van Guernsey naar Gatwick vloog. Wij waren toen nog in de veronderstelling dat er nog wel een plekje te regelen zou zijn op één van de vele vluchten van Gatwick naar Schiphol. Op Gatwick aangekomen bleek dat echter ijdele hoop. Na een paar uur nutteloos in de rij te hebben gestaan zijn we maar op zoek gegaan naar een hotelletje. Voor de prijs van een vier sterren hotel vonden we nog een hotel in de klasse gribus. De volgende dag waren er ook nog geen plaatsen beschikbaar op een vlucht naar Schiphol dus zijn we naar Brussel gevlogen om vervolgens 27 uur later dan gepland met de trein in Amsterdam terug te keren.

Kees